lessen & workshops

Inhoud


Tai Chiquan les door Robbert Mahler
tijdens het internationale Tai Chi seminar in Gent

Info en opgave
Robbert Mahler
info@helderbeeld.nl
terug naar inhoud


Tai Chi lessen en workshops algemeen
De wekelijks Tai Chi & Qigong lessen en de workshops zijn toegankelijk voor alle niveaus. Er staan beginners, gevorderden en vergevorderden naast elkaar in de Tai Chi & Qigong lessen. Dit is mogelijk, omdat je persoonlijke aanwijzingen krijgt op het niveau dat je hebt. Het is zelfs een voordeel om op deze manier in de les te staan, omdat je zo ook beeldvorming ontwikkelt over ontwikkelingsmogelijkheden, zowel in de diepte als in de breedte.


Aan de orde komen
 • goede lichaamshouding en ademhaling
 • ontspanning en alertheid
 • activering van het onderste dantian
 • bewustwording van de ('Qi') krachten
 • toepassingen van Qi
 • basisprincipes houding en beweging
 • concentratie
 • mentale krachten
 • verminderen van valrisico


Instroom is gedurende het hele jaar mogelijk! Meld je aan bij Robbert Mahler helderbeeld@me.com
terug naar inhoudTai Chi wekelijkse lessen

Tai Chi / Qigong

maandag
(plattegrond)
20.00u - 21.30u Sportzaal Varendonck College, 2 maal 16x
(niet tijdens schoolvakanties)
    Beatrixlaan 25, Asten
dinsdag

!!! vanaf 2 oktober in de Zuidwester
Cyclamenstraat 1 5644 KH Eindhoven !!!

(plattegrond DOE040)
20.00u - 21.30u
DOE040 Gymzaal
Blaarthemseweg 83, Veldhoven
woensdag
  20.00u - 21.30u DOE040 Gymzaal
Blaarthemseweg 83, Veldhoven
donderdag
 
19.30u - 21.00u
Novalis College, Sterrenlaan 16, Eindhoven
vrijdag
  10.15u - 11.45u Zeecafé, Graskant 11,
Meerhoven, Eindhoven
     Lesgeld 2018
Varendonck college Asten: €230 per 20 lessen

Overige lessen:
€ 47,00 per maand 1 les/week
€ 80,00 per maand 2 lessen/week

Eenmalig € 25,00 inschrijfkosten

Betaling: in de 1e week van de maand of lesperiode overmaken op Knab rekeningnr NL49 KNAB 0257 6071 61 op naam van Helder Beeld o.v.v. de lesmaand(en)

terug naar inhoudWitte kleding tijdens de Tai Chi & Qigong lessen

Aanbevolen wordt gemakkelijk zittende kledij en (dikke) sokken of Tai Chi schoenen. Als iedereen witte kleding draagt brengt dat aanzienlijk meer rust en maakt concentratie tijdens de lessen gemakkelijker.Algemene Voorwaarden Tai Chi & Qigong lessen

terug naar inhoud
Tai Chi en Qigong themaworkshops
Regelmatig zijn er Tai Chi & Qigong themaworkshops. Tijdens deze workshops wordt de aandacht gevestigd op een specifiek aspect van je lichaam.
thema's Tai Chi & Qigong workshops:

 •  de rug
 •  de spijsvertering
 •  de ademhaling
 •  stem en geluid
 •  energetische circulatie
 •  meditatie
 •  krachtige en soepele benen
 •  de armen
 •  helende krachten
 •  dantian activering
 •  verwarming
 •  links-rechts circulatie
 •  achter-voor circulatie
 •  de benen
 •  de liezen

in het JinShan park te Beijing
Dan Bian XiaShi voor de Oostpoort van het JinShan park in Beijing

Tai Chiquan / Tai Chi  / Cursus Tai Chi Quan Vorm
H
et leren van de vorm is van belang om alle principes en aspecten van Tai Chi, Qigong, Meditatie en Qi te kunnen integreren terwijl je beweegt.

Cursus Tai Chi Quan Vorm
(zuidelijke Yang stijl)
De Tai Chi Quan Vorm cursus is 5 zaterdagen.

Een zuidelijke Yang stijl vorm gebaseerd op de houdingen van Tai Chi (T'ai Chi / Tai Chi). Volgorde en overgangen worden van houding naar houding stap voor stap aangeleerd.

Louxi Aobu op de grootmuur 3   Ti Shou op de grootmuur 2   LanZhayi Ji op de grootmuur 3
Tai Chi houdingen op de Chinese muurAan het eind van de vijf dagdelen is de gehele volgorde van de vorm aangeleerd zijn. Als je deze vorm uitvoert in normaal tempo duurt deze ongeveer 7-8 minuten. Het leren van de vorm is van belang om alle principes en aspecten van Tai Chi, Qigong en Mediteren te kunnen integreren terwijl je beweegt.
terug naar inhoud
Verdiepingsles
Tai Chi Quan / Cursus Tai Chi Quan Vorm
Tijdens deze les wordt gefocused op de afstemming van de basisprincipes. De mentale en fysieke aanwijzingen die je in de wekelijkse lessen krijgt in combinatie met verlenging en ademhaling voeg je nu samen in de Tai Chi-Vorm. In deze intensieve les wordt ingegaan op welke wijze je de vermogens van kracht, ontspanning en alertheid die je van nature in je hebt meer kunt toestaan.

Deze les is toegankelijk voor iedereen die de vorm of een gedeelte van de Tai Chi Quan Vorm heeft gevolgd. Opgave is noodzakelijk, het aantal deelnemers is beperkt!
Wat deelnemers vinden van verdiepingslessen.
terug naar inhoudTai Chi Zwaard Vorm
De zwaardvorm zoals die onderwezen worden door Shen Zhengyu. Voorjaar 2018 wordt je stap voor stap door deze zwaardvorm geleid. Je leert het zwaard als verlenging van je lichaam, hanteren.
terug naar inhoudPushing Hands (Tui Shou en San Shou)
Voor de Pushing Hands (Duwende Handen) wordt er naast het toepassen van Tai Chi Quan en Qigong principes, een factor toegevoegd. Waar je in de andere oefenvormen individueel werkt, heb je hier te maken met een ander die tegenover je staat. Daarbij zijn ontspanning, timing, dosering en voeling sleutelbegrippen.

De volgorde van de 'Pushing Hands' Vorm (San Shou) zoals die wordt onderwezen in de zuidelijke Yangstijl. De oefeningen zijn eenvoudig en snel aan te leren, voor alle leeftijden. Je leert vooral veel over jezelf en hoe je je balans behoudt (en de invloed van een ander persoon daarop en hoe je daar mee om kunt gaan)
terug naar inhoud


Tai Chi meditatie - binnenkort nieuwe datum

I
nleiding in de meditatie techniek, zoals onderwezen werd door Dr. Shen Hongxun. Voor mensen die zich willen verdiepen in de fysiek- en mentaal technische aspecten van deze effectieve oorspronkelijke meditatievorm. Je zou het ook Mind-Emptiness kunnen noemen.

Het beoefenen van Tai Chi meditatie brengt de geest tot rust. In de praktijk houdt dat in dat je eerst je lijf tot rust brengt door de interne fysieke spanningen te verminderen, zodat je daarna makkelijker in een mentale staat van alerte ontspanning kunt komen. In deze staat werkt de geest optimaal en komt tegelijk tot een intense vorm van rust, uitgerustheid. Dit optimaal functioneren wordt in de praktijk aangewend voor diagnostische technieken door het hiermee gepaard gaand ontwikkelen van de latente vermogens die sluimeren in het bovenste Dantian gebied (zesde chakra).

Aan de orde komen:
houding – een goede houding, van essentieel belang
ademhaling – voor de juiste energetische aanzet
energiecirculatie – voor een goede af- en aanvoer
mentale rust – onmisbaar voor de kern van de geest

Die momenten waarin het de Tai Chi beoefenaar lukt om deze staat van meditatie te handhaven veroorzaken een diepe uitgerustheid en geven aanleiding tot beter functioneren. Meditatie is ook de essentie van Tai Chi Chuan en onmisbaar voor de juiste beoefening daarvan.

terug naar inhoudHelende Krachten

Helende Krachten worden ontwikkeld vanuit de beoefening en informatie van Taiji, Qigong en Meditatie. Hierin wordt gebruik gemaakt van energetische krachten. De verschillende benaderingen binnen het gebruik hiervan richten zich op het corrigeren van slechte lichaamshouding, het afvoeren van ziekmakende energie en het stimuleren van vitaliserende energie. Het onderwijzen van oefeningen is een onderdeel van het lessysteem. Leraren dienen dit systeem te beheersen. Het is een vorm van (nonverbale) informatie overdracht.

In de workshop wordt ingegaan op het verkrijgen van toegang tot deze helende en zelfherstellende krachten in jezelf, de bewustwording hiervan en het leren hanteren; eerst voor jezelf en in een later stadium ook voor anderen.

terug naar inhoudYiJinJing
I
ntroductie in de 8 YiJinJing oefeningen.

De YiJinYing is een boek met oude krachtoefeningen dat de lezer inwijdt in een oefenmethode die het lichaam soepel maakt. De oefeningen zijn in het bijzonder bruikbaar voor het reinigen van het energielichaam en hiermee ook voor het versterken van het fysieke lichaam.
terug naar inhoud


Testimonials Tai Chi en Qigong lessen
testimonials

Uit een zware burnout gekomen, zonder de Tai Chi/qigong lessen, (ik ging maandag, dinsdag en donderdag) zat ik waarschijnlijk arbeidsongeschikt thuis. Geen RSI meer.
Dit systeem is het enige dat ik van af weet die leert aanvoelen wat er misgaat en hoe het op lossen.
E.M. (schakelcoördinator informatica TU/e studieadviseur) – 7 jaar Tai Chi

I started Tai Chi one month ago and I plan to keep practicing into the next year. The lessons are very helpful to learn about your body and possibilities. The teacher moderate the class according to our progressand abilities. Very nice organised classes, always interesting and different. The movement and postures are always very well explained in deep meaningfull and scientific way. In only two lessons I have learned more here than any other fitness class, very valuable and good way to push own boundaries. I’ll definedly stay in this class.
M.N. End Candidate at TU/e

Meer ontspannen en mental meer focus
T.P. (1/2 jaar Tai Chi)

Na 8 jaar studie ben ik vastgelopen. De spanning kwam ‘mijn oren uit’ en ik kon vanwege de RSI geen computer meer aanraken. Na revalidatie had ik alleen nog last van mijn armen bij stress. Tai Chi is het enige dat ik ken dat werkt om ook deze basale dingen te leren. Frappant genoeg leer ik tegelijk beter omgaan met mijn hooggevoeligheid en begaafdheid, de oorzaak van alle spanning. Tai Chi werkt voor mij en dat zal nog wel een tijdje vooruit blijven gaan.
K.D. student Natuurkunde TU/e (1,5 jaar Tai Chi)

 1. Rust
 2. Stress/spannningsvermindering
 3. Energie vermeerdering
 4. Ik reserveer vaak ruimtes voor aanvang les om geluidsoefeningen te doen en kan wegens werk/studie niet altijd het gehele les bijwonen
  N.H.A. accountancy student (2 jaar Tai Chi)
 1. Ik heb in ½ jaar bij Robbert meer Tai Chi geleerd dan in de 8 jaar die ik bij een andere trainer heb gedaan
 2. Dankzij een Tai Chi techniek van Robbert kon ik de gevolgen van overbelasting van mijn elleboog effectief bestrijden. Hiermee heb ik ernstige RSI klachten kunnen voorkomen
 3. Donderdag is voor mij een zware werkdag met onderwijs. De Tai Chi training ‘s avonds zorgt ervoor dat ik mijn energie snel terugkrijg. H.v.T. docent ICT + Software Engineering, Fontys (0,5 jaar Tai Chi)

  Gedurende 5 jaar heeft mij de Tai Chi Qigong zowel fysiek als geestelijk ondersteund zowel privé als beroepshalve
  T. G. Fontys docent (5 jaar Tai Chi)

  Meer soepelheid van mijn lijf
  Bewustwording van waar spanning-ontspanning zit in mijn lijf. C.R.-G. universitair docente (0,5 jaar Tai Chi)

  Sinds ik overspannen ben geraakt na mijn bestuursjaar ben ik met veel dingen aan het worstelen geweest en mezelf aan het zoeken. Het afgelopen jaar heb ik grote sprongen gemaakt onder andere met behulp van een psycholoog. In deze periode ben ik ook met tai chi begonnen omdat dit mij helpt bewuster van mezelf te worden en controle los te laten. Het is voor mij een waardevolle ondersteuning van mijn zoektocht en process. L.V. student electrical Engineering (0,5 jaar Tai Chi)